Rinne yn Frijheid

Rinne yn Frijheid

De plannen voor de derde editie van ons culturele weekend Tsjûkemar hebben wij in verband met de uitbraak van het coronavirus moeten aanpassen aan de mogelijkheden en de realiteit van het moment.

Cultureel weekend werd een cultureel tijdschrift
Het geplande culturele weekend hebben wij vervangen door de uitgifte van een tijdschrift met daarin de verhalen en informatie over wat er in onze omgeving heeft plaatsgevonden in de oorlog. Door de foto’s en digitale verwijzingen naar filmpjes en interviews, ontstaat een goed en gedetailleerd beeld over deze periode. Het tijdschrift is daarmee een echt ‘bewaarexemplaar’ geworden. Het tijdschrift staat op deze site en kunt u hier downloaden.

Wandelroute
Van de uitgezette wandelroute hebben wij via IZI Travel de app Rinne yn Frijheid gemaakt, met gesproken teksten over de route en de bijzondere plekken. De wandelroute (met de verwijzing naar de app) is ook opgenomen in het tijdschrift. Op die manier kon iedereen zonder risico op zijn eigen moment de route lopen. Ofwel via de app, ofwel met het tijdschrift in de hand. De app is nog steeds te downloaden.

Expositie in Galerie Het Gemaal in Echten
In Galerie Het Gemaal in Echten hebben wij van 14 augustus t/m 13 september 2020 een tentoonstelling ingericht met werk van H.N. Werkman, kunstenaar/drukker uit Groningen. In het laatste weekend was er een verhalenvertelster van het GRID in Groningen aanwezig die het verhaal achter de werken van Werkman heeft verteld. Daarnaast waren er in het Gemaal een kleine expositie en enkele boekjes over Loek Groenteman, het onderduikkind uit Echten, te zien.

Muziek
In de door de buurtvereniging Oosterzee ter beschikking gestelde muziekkoepel was er, als het weer het toeliet, een gevarieerd muziekprogramma. Van folk tot klassiek, voor ieder wat wils!

Workshops
Eind augustus zijn er twee workshops ‘Werken met de Werkmantechniek’ georganiseerd in een schuur van de familie Schepers, vlakbij de galerie. De workshops werden gegeven door de enthousiaste medewerkers van GRID (Grafisch Museum Groningen).

Nieuws!
De Stichting Erfgoed Publiek heeft in het kader van het project Ferhalen te Plak WO II, zes iconische verhalen rondom vrijheid uitgekozen om gerealiseerd en uitgelicht te worden in de Liberation Route Europe. Het dorp Echten is, met het verhaal van Loek Groenteman één van deze zes verhalen in Friesland. Bij de Laurenskerk komt er een bord met informatie,
afbeeldingen en een link naar extra digitale informatie en naar onze wandelroute Rinne yn Frijheid. De realisatie is gepland voor begin mei 2021.

Klik hier voor een foto impressie van Rinne yn Frijheid 2020

  >> Lees het hele tijdschrift