Kunst en Meer 2019

Kunst en meer 2019..., langs de prachtige Kulturele Rûte rondom de Tsjûkemar

Kunst en Meer 2019 zit erop! Het was een prachtig weekend vol kunstzinnige uitspattingen. Hierboven in de video is een terugblik te zien. Hieronder vindt u de activiteiten en kustenaars terug van deze editie. Hopelijk zien we u een volgende editie (weer).

Een boeiend programma

Het is een boeiend programma geworden, van zeer gerenommeerde kunstenaars tot interessante amateurs. Een breed scala aan kunstvormen, schilders, beeldhouwers, fotografen, machine- en muziekinstallaties komt voorbij. En niet te vergeten: 14 kunstenaars hebben gehoor gegeven aan onze oproep om met behulp van een kist De Tsjûkemar op de kaart te zetten, het kunst-kist project. Dit project is te volgen op Facebook en Instagram.

Wanneer en hoe laat?

Kunst en Meer 2019 vond plaats op 30 en 31 mei, en 1 en 2 juni. Vier dagen op rij. Van 11:00 uur 's ochtends tot 17:00 uur 's middags.

De inwendige mens en muziek

Op veel plekken wordt de inwendige mens niet vergeten, van koffie en thee tot complete theetuinen. U kunt bijna besluiten om uw thermoskan thuis te laten. Op alle dagen zijn er langs de route muzikale optredens en komen er op bepaalde tijden koren en fanfares u al zingend of toeterend tegemoet.

Dertig kilometer kunst en cultuur

De route heeft een lengte van 30 kilometer. Het leukst is natuurlijk deze te fietsen, maar met de auto kan het ook. Er is veel te zien en te beleven…, kom vroeg in de morgen of kom zelfs meerdere dagen! U kunt zelf bepalen waar u wilt opstappen en de route wilt beginnen. Maar bij bijvoorbeeld de sporthal in Echten, de sportvelden in Echtenerbrug of bij de Sint Nicolaaskerk in Sint Nicolaasga zijn voldoende parkeerplekken. Hieronder vindt u de locaties van de clusters en de kunstenaars die in elk cluster zijn te vinden. Binnenkort stellen we alle kunstenaars met hun werk hier aan u voor!

Clusters Kunst en Meer 2019

0 Clusters

0 Kunst-kisten

0 Kunstenaars

0 Kilometer

Cluster 1..., Follega

Cluster 1 vind je op de locatie Straatweg 39, 8535 WG in Follega. In het gebouw Irene en buiten langs de vaart zijn verschillende kunst-kistprojecten opgesteld.

Gebouw Irene

De stichting Dorpshuis Irene is opgericht in 1986, voortvloeiend uit het afstoten van het gebouw door de Hervormde kerk van Lemmer. Na verbouwingen ontstond het dorpshuis zoals het er qua gebouw tegenwoordig uitziet. Het dorpshuis wordt gebruikt door de verenigingen en inwoners van Follega en Eesterga. De inzet van vrijwilligers is van wezenlijk belang voor de instandhouding van het dorpshuis.

Cluster 1..., gebouw Irene

Kunst-kistprojecten en kunst in cluster 1

'De leegte van het landschap' van Esther IJssels en Pauline Kick. In de installatie van beide kunstenaars komt hun gezamenlijke interesse in het landschap naar voren. Zij zijn beiden steeds op zoek naar nieuwe beelden of nieuwe herinneringen welke het landschap kunnen oproepen. Vooral omdat het landschap voor beiden juist altijd in beweging is, nieuwe vormen aanneemt door de tijd en het proces.

Is de illusie werkelijkheid of is de werkelijkheid een illusie? In Follega kunt u uw fantasie de vrije loop laten als u eigenhandig valse beelden tevoorschijn tovert in de kist die door kunstenaars Anne van Dalen en Keith Brighouse is omgetoverd tot een historische kermisattractie; de fantastische fenakistiscoop!

Esther IJssels

Beeldend kunstenaar Esther IJssels woont in Lemmer. Haar werk begeeft zich op de grens van figuratief en abstract. In dit schemergebied, waar voorstellingen oplossen of verschijnen, hoopt zij de toeschouwer uit te dagen zijn eigen ervaringen in te zetten en andere op te doen. De tekeningen van Esther IJssels vinden op gevoel en intuïtief hun beeldende kracht in plaats van letterlijk het landschap te verbeelden. De hand stuurt en er ontstaat een patroon van lijnen dat beeldend volkomen op zichzelf kan staan.

Esther IJssels in cluster 1 van Kunst en Meer

Pauline Kick

Het geheugen van het landschap - bewaard - in stapelbare lagen. Mijn wandelingen door het Tjeukemeergebied zijn het begin van een zoektocht waaruit mijn tekeningen en schilderijen ontstaan. Het 'onderweg' zijn is voor mij het voelen van de wind en het ruiken van de geur van het landschap, het observeren, het maken van notities, foto’s, het verzamelen van gevonden objecten of materiaal en de onverwachte ontmoetingen en verhalen. Met mijn camera bevries ik de momenten. Het zijn de elementen die vaak gevormd zijn door de tijd, die voor mij een sterke verwantschap met het geheugen van het landschap hebben. Deze indrukken eindigen in series tekeningen en schilderijen, visuele beelden van dat moment, van dat deel wat ik zag in de uitgestrektheid en leegheid van het landschap. Voor mij is het een zoeken naar het moment van het 'er zijn en verdwijnen'. Een synthese in beeld aangaan. Een beeld dat nieuwe herinneringen oproept.

Pauline Kick in cluster 1 van Kunst en Meer

Anne van Dalen

Anne van Dalen is kunstenares en kunstproject tegelijk. Ze maakt werk dat voornamelijk organisch van oorsprong is, het ontstaat in het moment. Haar manier van werken resulteert in beelden die zowel persoonlijk zijn als universeel. Centraal staat de ervaring van het mens-zijn. Dat vertaalt zich ook in 'je geld of je leven'; een uniek bestaansproject waarbij sponsors Anne in haar levensonderhoud voorzien.

Anne van Dalen in cluster 1 van Kunst en Meer

Keith Brighouse

Keith Brighouse is een alleskunstenaar. Zijn werk beperkt zich niet tot één thema of één medium. Hij voelt zich aangetrokken door het absurde en het alledaagse. Zijn ideeën strekken van collaboratieve projecten met performers en modellen tot grafiek, fotografie, schilderijen en poëzie. Soms bizar, altijd bijzonder.

Cluster 2..., Sint Nicolaasga

Cluster 2 vind je op de locatie Sietse Hepkemalaan 20-22, 8521 DH in Sint Nicolaasga. In de kas van landgoed Wilhelminaoord kunt u foto's van Conny Kitschmann en schilderijen en beelden van Jettie Roseboom zien.

Wilhelminaoord

Woon- en zorgcentrum WilhelminaOord is gelegen op een perceel van ruim 6 hectare. De riante parkachtige Engelse landschapstuin is onder architectuur aangelegd. De authentieke sfeer is zowel binnen als buiten goed behouden gebleven. In 2013 en 2014 is het volledige landgoed opnieuw ingericht en is het huis aan de buitenzijde volledig gerenoveerd.

Cluster 2..., de kas van Wilhelminaoord

Conny Kitschmann

Conny Kitschmann heeft voor de serie 'Gewoon doorgaan' een aantal oudere mannen in haar woonplaats Lemmer gefotografeerd. Allen zijn 80+ en weduwnaar. Na het overlijden van hun partner hebben zij snel de draad weer opgepakt. Het gemis, hun kwetsbaarheid en gelatenheid heeft Conny willen vastleggen. Een beeld van een generatie die van groot belang is geweest voor de Nederlandse samenleving. Fotograferen is voor Conny Kitschmann een manier van communicatie. Laten zien hoe zij mensen, momenten en sfeer op dat moment ziet en ervaart, met het aanwezige licht als allesbepalende factor. Naast vrij werk fotografeert Conny veel in opdracht; portretten, interieur en reportages.

Conny Kitschmann in cluster 2 van Kunst en Meer

Jettie Roseboom

Het werk van Jettie Roseboom is zeer gevarieerd. In al haar werken is sfeer het belangrijkst. Een concreet onderwerp, dat kan variëren van landschappen en bloemen tot menselijke figuren, is vaak de aanleiding tot haar geabstraheerde schilderijen. Elk schilderij straalt een gevoel, zoals energie, rust of beweging, uit. Ook zijn er bronzen beelden van Jettie te zien. Jettie kreeg haar opleiding aan de Gooische Academie en nam privéles bij verschillende kunstenaars. Ze geeft lessen en workshops.

Jettie Roseboom in cluster 2 van Kunst en Meer

Cluster 3..., buurtschap de Heide bij Sint Nicolaasga

Cluster 3 vind je op de locatie Heide 16, 8521 DG in buurtschap De Heide, vlak boven Sint Nicolaasga. Claudia van Houten schildert daar met de bewoners van het Thomashuis. In Bed & Breakfast De Heide vindt u schilderijen van Kim Koedijk, de kunst-kist met beelden van Anna Akke Fopma en de jongste kunstenaar Chriss, 5 jaar jong. Hij doet mee aan het kunst-kistproject. Op Huisterheide 10 zijn bij de familie Hoogland de Creatheek en beeldengroep met hun kunst-kist. Daarnaast vinden in cluster 3 extra activiteiten plaats..., Anna Akke Fopma geeft dagelijks workshops beeldhouwen, fanfare Crescendo uit Sint Nicolaasga speel vrijdagmiddag om 14:00 uur en er is een excursie naar de eendenkooi.

Kunst-kistprojecten en kunst in cluster 3

Als woorden niet meer voldoen wenden we ons tot beelden en symbolen; het vertellen van ons verhaal door het maken van kunst. Voor deze kunstroute werkt Claudia van Houten samen met de bewoners van het Thomashuis om met hun kunst hun verhaal te vertellen. Bezoekers worden uitgenodigd door de ogen van de bewoners te kijken naar hun kunst. De kunst- kisten worden grote Kunst Kijkdozen, waarin het werk van de bewoners wordt tentoongesteld. In de schuur van het Thomashuis worden de kisten in elkaar gezet en bewerkt. Een mooie samenwerking waarbij iedereen kunstzinnig invulling geeft aan het thema landschap. Er is ook een kunst-kist met het samenwerkingsproject van Kim Koedijk en Anna Akke Fopma

Er is ook een kunst-kist die word beChrisst door de jongste kunstenaar Chriss. Chriss bezocht het Tjeukemeer om te kijken, luisteren, voelen naar kleuren, geluiden en beweging. Daarna volgde het vertalen van die ervaring en beleving naar de kunst-kist. Er werd geverfd met de roller, de kwast, met zijn handen, er werd verf gegooid. Elke keer als er een nieuwe kleur uitgezocht werd, keek hij naar de kleuren die we bij het Tjeukemeer hadden vastgelegd. Maar dat de kist aan de buitenkant goud moet worden, daar is Criss heel duidelijk over. We zijn benieuwd of bezoekers de speelsheid in hun ogen nog kunnen vinden om door de ogen van deze 5-jarige kunstenaar de natuur te zien!

Thomashuis

Zorgboerderij Thomashuis is landelijk gelegen. Het is een plek met veel rust, veiligheid en geborgenheid voor de bewoners.

Cluster 3..., Thomashuis

Bed & Breakfast De Heide

Deze woonboerderij nabij Sint Nicolaasga ligt prachtig tussen de Friese meren en op slechts 500 meter van de Vegelinbossen. Er is een Bed & Breakfast gevestigd, deze beschikt over 5 slaapkamers en een appartement.

Cluster 3..., Bed & Breakfast De Heide

De schuur van de familie Hoogland

Jan en Grietje Hoogland hebben tijdens deze kunstroute hun ruime schuur ter beschikking gesteld aan Kunst en Meer 2019.

Cluster 3..., de schuur van de familie Hoogland

Claudia van Houten

'Mijn eigen creativiteit uit ik in het maken van kunst met alternatieve fotografie en ik maak vrij werk waarbij ik experimenteer met materialen. Hierbij maak ik gebruik van alle voorhanden zijnde materialen, waaronder koffie. Kunst maken brengt ons op de weg naar welzijn, herstel en transformatie. Om mensen hierbij professioneel te kunnen begeleiden heb ik de opleiding Coach Beeldend en Psychosociaal Therapeut Beeldend gedaan. Beeldend bezig zijn hoort bij mij.'

Claudia van Houten in cluster 3 van Kunst en Meer

Anna Akke Fopma

Beeldend kunstenaar Anna Akke Fopma werkt het liefst in speksteen. Haar beelden ontstaan vaak vanuit haarzelf, uit een thema wat haar bezighoudt, waar zij vorm aan wil geven. Vrijheid en beweging zijn belangrijke thema’s. Sinds zij de opleiding creatief therapeut heeft gevolgd schrijft zij gedichten bij haar beelden waardoor de verhalen zichtbaar worden.
Anna Akke geeft beeldhouwles. Ook van haar cursisten is Kunst en Meer 2019 werk te zien. Het motto van Anna Akke: 'Hakken in steen geeft ruimte om je heen'.
Demonstraties en workshops beeldhouwen vinden donderdag tot en met zondag van 11:00 toe 17:00 uur plaats.

Anna Akke Fopma in cluster 3 van Kunst en Meer

Kim Koedijk

Als schilder is Kim altijd op zoek naar de natuur en omgeving in haar werk. Ze verwerkt ook letterlijk de natuur in haar projecten; ze gebruikt hout en bloemen in haar schilderijen.

Kim Koedijk in cluster 3 van Kunst en Meer

Chriss

'Ik ben Criss, net 5 jaar en ik ben wel eens lekker aan het verven en knutselen. Met een klein beetje begeleiding van m’n moeder Lieke. Maar meestal weet ik heel goed wat ik zelf wil en waarom ik de dingen doe. Ik vind het leuk om de vrijheid te krijgen van m'n moeder en pak deze ook. Verder zit ik op school in groep 1 en ben ik heel graag buiten waar ik in mijn element ben. Dinosaurussen en haaien vind ik heel erg interessant en pinguïns zijn mijn lievelingsdieren. De allermooiste kleur vind ik goud en daarna alle kleuren!'

Chriss in cluster 3 van Kunst en Meer

Creatheek & Hobbywerkplaats Sint Nicolaasga

De enthousiaste beeldhouwgroep uit Sint Nicolaasga werkt met steen, hout en klei en bestaat al 14 jaar. De groep werkt in een oude fabrieksloods waar tevens de hobbywerkplaats is ondergebracht. Het is een informele ontmoetingsplek voor creatievelingen in Sint Nicolaasga en omstreken. Het niveau is van beginners tot prijswinnende professionals. Tijdens Kunst en Meer 2019 is er veel te zien rond het Tjeukemeer. Daarom zet Creatheek Sint Nyk het oog centraal in het project kunst-kist: 'Each foar Keunst'. Bezoekers kunnen hier ook zelf aan de slag met het thema.

Creatheek en Hobbywerkplaats Sint Nicolaasga in cluster 3 van Kunst en Meer

Cluster 4..., Oldeouwer

Cluster 4 vind je in de haven van Oldeouwer, aan de Sluisweg 6. Hier vind je de kunst-kist met buitenobjecten van Willem Hoogeveen, de sound garden van Jasper Frenken, beelden van Peter R. Hein en keramiek van Jaap Bros. Aan de Kwekerijweg 1, 8507 CC in Rohel is thee- en keramiektuin Belshof open. In Ouwsterhaule is het Nederlands Openbaar Vervoermuseum geopend op de vrijdag en zaterdag van Kunst en Meer. U vindt het museum aan de Jetse Veldstraweg 46a.

Sluiswachterswoning familie Plet

Aan de sluisweg 6 staat de voormalige sluiswachterswoning, gebouwd in 1885. De sluiswachter bediende de sluis voor zijn huis om turfbokken te schutten die de turf uit de opslagbulten en schuren naar grote schepen buiten de sluis brachten. De woonkamer van de woning fungeerde tevens als vergaderruimte voor het bestuur van de Trijegaster Veenpolder, een van de 11 veenpolders van Friesland. De archiefkluis was nog tot 2010 aanwezig. Het huis is in 1972 verkocht aan de familie Schippers. Schippers was kooiker op de eendenkooi in Huis ter Heide aan de overkant van de Scharsterrijn, waar hij per boot naar toe ging en waar nog een aantal jaren eenden gevangen werden. In 2011 is de woning gerenoveerd en door de huidige bewoners betrokken. In 2017 zijn de gemalen weer vernieuwd en is de Sluisweg ter plaatse voorzien van een betonweg.

Cluster 4..., de sluiswachterswoning van de familie Plet

De Belshof

Aan de Kwekerijweg 1 vindt u De Belshof, een geheel van tuinen, kunst en cultuur. De tuinen zijn een combinatie van siertuin met onder andere een grote rozencollectie en een productietuin van groenten, fruit en kruiden. De producten uit deze tuinen worden gebruikt in de aanschuifmaaltijden die zomers wekelijks verzorgd worden. Keramiek van Barbara en projecten van afval van Ernest worden in de tuin tentoongesteld. Het geheel is levendig en verrassend en zoals vele bezoekers zeggen: 'je komt hier tot rust'. Omdat een mens niet alleen van rust kan leven is tijdens Kunst en Meer 2019 ook het Belshofcafé open, met gebak uit eigen bakkerij.

Galerie De Belshof in Rohel

Willem Hoogeveen

De mens. Het lijkt te kunnen mensen allerlei regels en beperkingen op te leggen, ze kort te houden. Maar dat is slechts schijn. Uiteindelijk zullen mensen, waar ze ook vandaan komen, voor zichzelf opkomen en er dus uit knallen. De mens laat zich niet koeieneren. Kijk maar naar de geschiedenis. De kunst-kist. Willem Hoogeveen vult de kunst-kist met mensen, maar ook met mensen die eruit knallen. De mens kiest voor de mens. Dit als teken van hoop voor de toekomst. Het werk is gemaakt van hout. Willem Hoogveen (1946), is een beeldend kunstenaar uit Emmeloord. Begonnen als kunstschilder; nu maakt Willem Hoogeveen objecten in het landschap.

Willem Hoogeveen in cluster 4 van Kunst en Meer

Jasper Frenken

Jasper Frenken is geluidskunstenaar. Hij woont en werkt in Rossum, Gelderland. Voor Kunst en Meer 2019 heeft hij de geluidsinstallatie 'Sound - Garden' opgesteld. Deze installatie omvat begraven tape-loops en analoge ambientmuziek. De muziek is speciaal voor Kunst en Meer gecompondeerd.

Jasper Frenken in cluster 4 van Kunst en Meer

Peter R. Hein

Peter R. Hein (1939), beeldhouwer, woont en werkt sinds 2001 in Burgwerd. Als kind tekende hij al graag en vanaf de zeventiger jaren is hij beeldhouwer met bronzen beelden. Ook daarin blijft hij een tekenaar. Zijn beelden zijn 'tekeningen van brons in de ruimte'. Licht, luchtig, ijl, rank, sierlijk. Zowel bij de figuratieve- als bij de abstracte beelden accentueren lange vormen de bedoelde emotie. Peter Hein maakt ook objecten van roestig ijzer en maakt ook werk in opdracht.

Peter R. Hein in cluster 4 van Kunst en Meer

Jaap Bros

'Op de lagere school kwam eens in de zoveel jaar een pottenbakker. Een in mijn ogen oude man, die in zijn act potjes liet mislukken, leerlingen ook liet draaien op de schopschijf en met veel humor wat spaarvarkentjes draaide. Deze krulstaarten werden na het bakken aan de school en leerlingen toegestuurd. Nu ben ik zelf, na mijn pensioen, begonnen met pottenbakken. Nee. Geen varkentjes, maar voornamelijk gebruiksgoed. Kommen, schalen, mokken, kopjes, vazen, borden en dergelijke. Het is leuker achter de pottenbakkersschijf te zitten dan achter een computer.'

Jaap Brons in cluster 4 van Kunst en Meer

Cluster 5..., Vierhuis

Cluster 5 vind je in het drijvend café in jachthaven Fjouwerhûs, Vierhuisterweg 27, 8507 CG in Rohel. Op Verhuisterweg 30 is Egbert Visser op donderdag en zaterdag aan het palingroken, Michel Bouma laat zijn keunst- en fleanwurkobjecten in een kunst-kist zien en de kunst-kist van Wiebren Bergsma bevat experimenten met film- en fotografietechnieken en spiegeltjes. Donderdag 30 mei verzorgt koor Melomania vanaf 13:00 uur drie concertjes van ongeveer 20 minuten en zondag 2 juni kun je om 13:00 uur naar koor De Skuorreblazers luisteren.

De familie Visser

Op een van de mooiste plekjes aan de boorden van de Tsjûkemar, in het buurtschap Vierhuis, woont en werkt al generaties lang de familie Visser, binnenvissers van het eerste uur. Zij verdienden hun brood met de opbrengsten welke de Tsjûkemar hen bood, paling en snoekbaars. Het bedrijf werd onlangs overgenomen door de jonge en enthousiaste ondernemer Pascal Sannes. Bezoekers van de Kunst en Meer kunnen zien hoe verrassend mooi het hier is en hoe lekker de ‘iel’ vandaag de dag smaakt. Op Hemelvaartsdag, donderdag 30 mei en op zaterdag 1 juni kunt u zien hoe de vissers hun vangst roken. Wellicht vindt u het lekker een pondje mee naar huis te nemen. U bent van harte welkom bij Egbert Visser en Roselien Veenstra.

Cluster 5..., de familie Visser

Michel Bouma

Michel legt zich toe op wat sinds zijn kinderjaren een passie is: het bedenken en maken van “Vreemde Machines” en “Wonderlijke Apparaten”. Bijzondere installaties welke zonder uitzondering zijn opgebouwd uit oude, versleten en/of afgedankte voorwerpen. Zaken met een specifieke uitstraling en geschiedenis, maar die hun oorspronkelijke functie en betekenis zijn kwijtgeraakt. Juist daaruit ontstaan Michel’s opmerkelijke, niet alledaagse, theatrale constructies. Met nieuwe functies en nieuwe betekenissen.

Michel Bouma in cluster 5 van Kunst en Meer

Wiebren Bergsma

Wiebren experimenteert met zijn kunst-kist door middel van film- en fotografietechnieken en spiegeltjes en speelt hiermee met de perceptie van plaats en tijd.

Koor Melomania

Melomania is een 5-stemmig a-capellakoor bestaande uit 15 leden uit Lippenhuizen en omstreken. Het repertoire is internationaal en afwisselend. Plezier, sfeer en harmonie kenmerken de optredens van Melomania. Het koor staat onder de enthousiaste leiding van dirigent Frank van Dijk. Tijdens Kunst en Meer 2019 geeft het koor op Hemelvaartsdag 3 concertjes van ongeveer 20 minuten bij de Haven van Vierhuis. Om 13:00, 14:30 en 16:00 uur.

Koor Melomania

Cluster 6..., Delfstrahuizen

Cluster 6 vind je in het pand van TriScell, aan de Marwei 90, 8508 RG in Delfstrahuizen. Hier zijn in twee kunst-kisten Esther Eggink met haar portretten en Caro Kropveld te zien. Ook Galerie Terbeek is in deze cluster te vinden, iets buiten Echtenerbrug. Langs de route zijn, tussen Delfstrahuizen en Vierhuis, de kunstkoeien van Boerderijrecreatie Holtrop te zien. In de wei tegenover hun boerderij aan het Tjeukemeer.

TriScell

In dit voormalige schoolgebouw is nu TriScell (begeleiding bij persoonlijke ontwikkeling) gevestigd. De school is ook te huur voor verschillende activiteiten. Het is een vrijstaand gebouw met grote ramen die uitzicht bieden op prachtige vergezichten. De locatie is vlakbij het Tjeukemeer.

Cluster 6..., Triscell

Galerie Terbeek

Galerie Terbeek (sinds 2003) is een gevestigde galerie en een begrip in de kunstwereld. De galerie toont figuratieve kunst (schilderijen en bronzen beelden) van nationaal en internationaal toonaangevende kunstenaars. Galerie Terbeek is deelnemer aan veel kunstbeurzen in binnen- en buitenland. Ook jong talent krijgt bij de galerie een kans. De galerie is gevestigd in de Kempenaershoeve, aan de Kempenaersweg 17, iets buiten Echtenerbrug.

Galerie Terbeek in Echtenerbrug

Esther Eggink

Esther Eggink (Lemmer) is beeldend kunstenaar gespecialiseerd in portretten en het afbeelden van de mens. Ze maakt portretten in opdracht en geeft schilderles bij CVK it Toanhûs en in haar atelier in Oosterzee. Voor Kunst en Meer 2019 heeft ze zich laten inspireren door ‘De toerist versus natuur en cultuur. De kist wordt omgebouwd tot Toeristkist. Ook hier speelt de mens de hoofdrol. Haar grootste bronnen van inspiratie zijn boeken, film, theater en verhalen uit bijvoorbeeld de krant. Alles komt voort uit de fascinatie voor wat de mens maakt of meemaakt.

Esther Eggink in cluster 6 van Kunst en Meer

Caro Kropveld

Caro Kropveld is opgeleid als grafisch vormgever aan Academie Minerva. Sinds een jaar of zes ligt het accent op grafiek, collages en schilderen. Letters en teksten blijven een belangrijk element in haar werk. Ons leven wordt steeds meer bepaald door virtuele waarheden. Menselijk contact verliest 't in deze concurrentie om aandacht. Ik nodig je uit om weer eens stil te staan, de tijd te nemen, voor anderen maar ook voor jezelf.
Oog in oog, kijk en geniet. Niet digitaal, maar amicaal!

Esther Eggink in cluster 6 van Kunst en Meer

Cluster 7..., Echten

Cluster 7 is de schuur van de familie Schepers aan de Hoofdweg 31 in Echten. Han de Boer presenteert er zijn schilderijen en mobiles en Gery Buwalda haar fotografie. In Galerie Het Gemaal aan de Hoofdweg 29 is fotograaf Josée Algra te zien en viltkunstenaar Marianne Scarpa. In het nieuwe restaurant De Fûke in Echten zijn de schilderijen van Maarten Klaas Volbeda. Aan de Middenvaart 3 hangen in Luciaz Kookstudio de schilderijen van Peter van Ark. Hier vind je ook Theetuin & Taartjes.

Restaurant De Fûke

Het pand aan de Hoofdweg 24 in Echten is in 1956 gebouwd als school. Later kreeg het een maatschappelijke functie voor Echten en omstreken. Door de betrokkenheid van bewoners en vrijwilligers fungeert het pand al meer dan 40 jaar als Dorpshuis De Fûke. Sinds april 2019 is Restaurant De Fûke hier gevestigd, maar er is ook ruimte voor de activiteiten van het Sociaal Cultureel Centrum. Er is een prachtig terras aan de achterzijde van het pand, met een magnifiek uitzicht!

Cluster 7..., Restaurant De Fûke

Galerie Het Gemaal

Galerie het Gemaal is gevestigd in het ketelhuis van Het Gemaal 'Veenpolder van Echten', dat als geheel een monument en museum is. In 2004 en 2005 zijn het gemaalgebouw en de directe omgeving geheel gerestaureerd en voor zover mogelijk in de oorspronkelijke staat teruggebracht. Zelfs de oude schoorsteen van het stoomgemaal is in 2007 teruggeplaatst. Het geheel heeft nu de status van Rijksmonument.

Cluster 7..., Galerie Het Gemaal

De schuur van de familie Heidekamp - Schepers

Op het erf van de boerderij uit 1877 stonden twee vervallen bijgebouwen die zijn vervangen door een schuur die bijzonder goed past in het mooie landschap rondom het Tjeukemeer. Deze schuur bouwden de eigenaren zelf, in samenwerking met bouwkundig ingenieur Dorine van der Linden, met moderne materialen en een traditioneel bintwerk. De binten zijn van een boerderij in Echten, die gesloopt werd.

Cluster 7..., de schuur van de familie Heidekamp - Schepers

Kookstudio Luciaz' eeterij

Kookstudio Luciaz’ eeterij is een informele kookstudio waar plezier hebben in koken centraal staat. De kookstudio is gevestigd in een prachtig verbouwde boerderij in Echten. In samenwerking met Petra Roosendahl van Taartatelier van Roos is speciaal voor Kunst en Meer 2019 Theetuin & Taartjes bedacht, alle dagen vanaf 13:00 uur. De schilderijen van Peter van Ark zijn vanaf 11:00 uur te bekijken.

Cluster 7..., Kookstudio Luciaz' eeterij

Maarten Klaas Volbeda

Maarten Klaas Volbeda is geboren in Drachten. Hij studeerde Architectuur aan de TU in Delft. Door de jaren heen heeft hij steeds tijd vrijgemaakt voor het maken van schilderijen en videocomposities. Vanuit zijn achtergrond als architect speelt daarbij de rechte lijn een grote rol in zijn werken. Evenals het zoeken naar evenwicht in de vaak grafische composities. Veel van zijn schilderijen kennen een realistische opzet. Daarna volgt een proces van het steeds verder vereenvoudigen van het beeld, totdat de grafische essentie overblijft. Het thema voor de expositie in Restaurant de Fûke is "Ruimte".

Maarten Klaas Volbeda in cluster 7 van Kunst en Meer

Josée Algra

Josée Algra is fotograaf en dichter/schrijver. De natuur is groots en soms moet je dat klein aanpakken: inzoomen op een onderwerp zodat het wordt losgezogen van het geheel en daardoor een eigen wereld wordt. De natuur bestaat uit patronen en structuren, alles ontstaat uit dezelfde bron. Dezelfde vormgeving en ordening zie je ook in de architectuur, soms op zijn plaats, soms ontregelend voor de mens en de natuur. De fascinatie voor vormgeving en ordening (ritme) is terug te vinden in de foto’s van Josée Algra. De visuele schoonheid en de uitsnede van een foto spelen daarbij een belangrijke rol.

Josée Algra in cluster 7 van Kunst en Meer

Marianne Scarpa

Marianne Scarpa’s vilt-art toont een spel van lijnen, kleuren en vlakken en draagt de kracht van de eenvoud uit. Haar werken lijken soms ook op schilderijen, maar dan van vilt. Vilt is een verbinding van de vezels en in combinatie met zijde ontstaan verschillende structuren. Het verwerken van vilt is een boeiend proces van ontdekken en aftasten en het eindresultaat blijft altijd een verrassing. Voor de expositie in het galerie Het Gemaal heeft zij zich laten inspireren door de beweging en de kleuren van het water en het leven onder de waterspiegel.

Marianne Scarpa in cluster 7 van Kunst en Meer

Han de Boer

Han de Boer (Voorburg, 1950) studeerde binnenhuisarchitectuur in Rotterdam, was daarna werkzaam als bouwend binnenhuisarchitect en ontwikkelde zich als beeldend kunstenaar. Han de Boer maakt geometrische schetsen in primaire kleuren en objecten op de grens van meubelen en beelden. Han de Boer wordt geïnspireerd door het werk van Calder, De Stijl, Esscher en Bob Bonies. Zowel in zijn schilderijen als in zijn mobiles zoekt hij naar evenwicht, balans en verrassing.
De schetsen worden schilderijen, de mobiles verkleinen zich van buitenobjecten tot handzame binnenmobiles. Deze worden tijdens Kunst en Meer 2019 geëxposeerd. De trap naar de hemel, bij de Brette Hoanne, is van de hand van Han de Boer.

Han de Boer in cluster 7 van Kunst en Meer

Gery Buwalda

'Na mijn pensionering in 2012 had ik ineens tijd om 's morgens vroeg met de honden uitgebreid over de dijk te lopen. Geboeid door het prachtige schouwspel van licht, lucht en water, dat de Tjsûkemar altijd biedt, ben ik foto's gaan nemen. Een aantal hiervan wordt nu tentoongesteld.'

Gery Buwalda in cluster 7 van Kunst en Meer

Peter van Ark

Peter van Ark (1945) werkt als beeldend kunstenaar beurtelings in Friesland en in Amsterdam. Het werk is dromerig. Figuratief maar raadselachtig. Een mengeling uit het rijk der fabelen met aardse zaken. Peter is gefascineerd door verhalen die mensen in de de loop der eeuwen hebben bedacht over het bestaan. Mythen en fabels, maar ook wetenschappelijke verklaringen. Wat ervan waar is, laat hij in het midden.

Peter van Ark in cluster 7 van Kunst en Meer

Cluster 8..., Oosterzee-Buren

Bij Nuweland aan de Buren 31 in Oosterzee-Buren vindt u de schilderijen van Anne Jaap de Rapper. Bij de Brette Hoanne aan de Molenweg 10 vindt u Karlijn Postma met haar keramiek en kunst-kistproject en Nico Kamberg met zijn kunst-kist met objecten. Daarnaast kunt u genieten van heerlijke versnaperingen in de theetuin.

Nuweland

Buiten de stad en buiten de gebaande paden is Nuweland thuis; een galerie gevuld met zorgvuldig geselecteerde kunstwerken en design, elk handgemaakt door getalenteerde en prominente Zuid-Afrikaanse kunstenaars en designers.

Cluster 8..., Nuweland

Anne Jaap de Rapper

Anne Jaap de Rapper exposeert met schilderijen die zijn gemaakt met waterverf op papier. Het maakproces is tijdrovend, elke handeling blijft zichtbaar. Voor De Rapper, die eerder vooral divers ruimtelijk werk maakte - van keramische objecten tot ruimtelijke installaties met gevonden voorwerpen - is dit de eerste tentoonstelling die geheel uit schilderijen bestaat. Anne Jaap neemt u graag mee tijdens een artist walkabout. Dagelijks om 11:00 en 15:00 uur. U kunt aansluiten zonder aanmelding.

Anne Jaap de Rapper in cluster 8 van Kunst en Meer

Karlijn Postma

Het concept; een onderzoek naar waarheid en hoe wij als mensen daarmee omgaan. Want wat is waarheid? Wat is dat nou precies? Heeft de waarheid één perspectief of meerdere? Is het een oordeel of vooroordeel? Biedt het vastigheid of juist onrust? Biedt het rust als je de vastigheid loslaat of juist onrust als je de vrijheid loslaat? Waar sta jij in het leven?
En in welke mate sta jij vast geankerd op de positie die je inneemt? Welk perspectief neem jij in als mens? In de kunst-kist; wanneer de bezoeker het juiste perspectief inneemt bij de kunst-kist van Karlijn Postma, wordt een tekst zichtbaar die gaat over de geschiedenis van het Tjeukemeer en de Brette Hoanne. Zo daagt zij de bezoekers uit om na te denken over welk perspectief zij innemen. Bewustwording staat centraal in de werken van Karlijn Postma.

Karlijn Postma in cluster 8 van Kunst en Meer

Nico Kamberg

In zijn atelier in Munnekeburen maakt Nico Kamberg grafiek, objecten en installaties. Nico geeft zijn objecten en grafiek een maximale uitdrukkingskracht met een minimum aan middelen, bekend als minimal art of arte povera. Zelf noemt hij het art trouvé. Zijn werk gaat meestal over tijd en/of vergankelijkheid, maar is ook een pleidooi voor consuminderen. Het bomenproject van Nico Kamberg is tijdens deze kunstroute te zien, evenals zijn kunst-kist.

Nico Kamberg in cluster 8 van Kunst en Meer