Galerieën, ateliers en musea

De galerieën, ateliers en musea die langs Culturele Route Tsjûkemar te zien zijn

Op deze pagina vindt u een overzicht van de diverse galerieën, ateliers en musea welke u langs en in de omgeving van de culturele route rondom de Tsjûkemar kunt vinden.

Galerie Terbeek in Echtenerbrug

Galerie Terbeek is al langer dan 14 jaar een gevestigde kunstgalerie. Terbeek is gespecialiseerd in het tonen van schilderijen en bronzen beelden van nationaal en internationaal toonaangevende kunstenaars. Kwaliteit is de bindende factor waarbij gestreefd wordt de filosofie te hanteren dat een hoogwaardig mooi kunstwerk voor iedereen bereikbaar moet zijn. Naast gerenommeerde kunstenaars krijgt ook jong, aanstormend talent bij Galerie Terbeek een kans. Ervaren medewerkers staan klaar om te helpen bij het maken van de juiste keuze. Ook wordt er, vrijblijvend, werk op locatie getoond. Een schilderij of beeld moet immers in uw huis of bedrijf passen. U vindt Galerie Terbeek aan De Kempenaersweg 17 bij Echtenerbrug.

Galerie Terbeek in Echtenerbrug

Galerie De Belshof in Rohel

De Belshof is een geheel van tuinen, kunst en cultuur. De tuinen zijn een combinatie van siertuin met onder andere een grote rozencollectie en een productietuin van groenten, fruit en kruiden. De producten uit deze tuinen worden gebruikt in de aanschuifmaaltijden die zomers wekelijks verzorgd worden. Op de Belshof wordt keramiek gemaakt door Barbara. In haar atelier maakt ze keramiek dat geïnspireerd is op de omgeving en dat een plaatsje vindt in de tuin. Als u rondwandelt kunt u het zien.
Ernest maakt van allerhande afval weer nieuwe dingen die ook in de tuin te vinden zijn zoals waterprojecten. Het geheel is levendig en verrassend en zoals vele bezoekers zeggen: “Je komt hier tot rust.” Omdat een mens niet alleen van rust kan leven is er voor de gelegenheid ook het Belshof Café open. Hier kunt u iets gebruiken. Het gebak is afkomstig uit eigen bakkerij.

Galerie De Belshof in Rohel

Galerie Het Gemaal in Echten

Het gemaal ‘Veenpolder van Echten’ in Echten ligt aan de zuidoever van het Tjeukemeer, aan het wandel- en fietspad over de dijk. Het is een unieke locatie aan het water met uitzicht over het hele meer. De combinatie van kunstgalerie, museumgemaal en deze landschappelijk bijzondere plek maakt het een mooie samenkomst van natuur, kunst en historie. Galerie Het Gemaal is gevestigd in het ketelhuis van het gemaal, welke als geheel een monument en museum is. In 2004 en 2005 zijn het gemaalgebouw en de directe omgeving geheel gerestaureerd en voor zover mogelijk in de oorspronkelijke staat teruggebracht. Zelfs de oude schoorsteen van het stoomgemaal is in 2007 teruggeplaatst. Het geheel heeft nu de status van Rijksmonument.

Galerie Het Gemaal in Echten

In de machinistenwoning wonen de galeriehouders van Galerie het Gemaal, die tevens beheerders zijn van het museum. Pompruimte en ketelhuis zijn als museum en monument opengesteld ter bezichtiging. Het ketelhuis annex galerie is met zijn hoge puntdak en hoog geplaatste, gotische ramen een indrukwekkende ruimte, waarin de hangende en staande kunstwerken prachtig tot hun recht komen. In de zomermaanden vinden hier exposities plaats. Ook de buitenruimte wordt regelmatig gebruikt voor exposities.

Galerie Nuweland in Oosterzee Buren

Anke en Wiebren kochten een oude boerderij in Friesland, maakten van het voorhuis hun woning, en verbouwden de schuur tot meubelshowroom en kunstgalerie. April 2018 opende Galerie Nuweland, Afrikaans voor ‘nieuw land’. De objecten getuigen duidelijk van vakmanschap. Massaproductie bestaat eigenlijk niet in Zuid-Afrika. Alle ontwerpers en kunstenaars van wie Nuweland het werk verkoopt, kennen Anke en Wiebren persoonlijk. Anke: ‘We zijn in de werkplaatsen geweest, en we weten hoe het tot stand komt. Dat geeft vertrouwen. Het kan wel mooi zijn, maar het moet ook goed zijn. Daar staan we volledig achter.’

Galerie Nuweland in Oosterzee Buren

Uurwerk-atelier De Hoop in Doniaga

In 1968 begon Johan de Hoop op zeventienjarige leeftijd als leerling klokkenmaker bij Juwelier Kiestra in Groningen. Met behulp van een avondstudie is Johan toentertijd doorgestroomd tot horlogemaker. Daarna heeft hij een bedrijf aan huis gehad waarmee hij voor 15 juweliers jarenlang de reparaties van klokken en horloges heeft verzorgd. Sinds 1988 heeft Johan een eigen klokkenmakerij, eerst in Joure en tegenwoordig in Doniaga. Sinds 2001 worden er geen eigen klokken meer verkocht maar richt Uurwerk-atelier De Hoop zich alleen nog op het repareren en restaureren van antieke en oude klokken.

Uurwerk atelier De Hoop in Doniaga

Galerie Esther Eggink in Oosterzee Buren

Op haar 18de is Esther Eggink begonnen op de kunstacademie in Arnhem (1979-1983) en heeft daarna een opleiding tot glas- en keramiekrestaurator in Amsterdam afgerond. Na het hebben van een restauratie-atelier, is ze 10 jaar geleden weer fanatiek gaan schilderen en heeft ze in 2017 de Portretschool Amsterdam afgerond. Naast het lesgeven in schilderen en tekenen, bij onder andere het CVK It Toanhûs in Joure, is ze zoveel mogelijk zelf aan het schilderen in het atelier in Oosterzee Buren.

Galerie Esther Eggink in Oosterzee Buren

Ze schildert portretten in opdracht en in haar vrije werk laat ze zich voornamelijk beïnvloeden door boeken, films en toneelstukken die gelezen en bekeken zijn. Ook gebruikt ze verhalen uit bijvoorbeeld de krant voor inspiratie. Alles komt voort uit de fascinatie die Esther Eggink heeft voor dat wat de mens maakt of meemaakt. Het atelier is te vinden op de weg tussen Oosterzee Buren en Lemmer.

0 Kilometer