MIDSIMMERFESTIVAL

05.00 UUR • DE TSJÛKEMAR, MEAR AS WETTER 22 JUNI 2024 • 22.00 UUR

ENTREE - CENTRALE INGANG - VRIJWILLIGERS

Het festivalterrein is te bereiken via een centrale ingang en kassa  tegenover de Laurenskerk van Echten, Hoofdweg 27. 

Toegangsprijs :  € 5,00 per persoon

Kinderen t/m 12 jaar : GRATIS

Programmafolder : GRATIS

Een aantal praktische zaken:

– Draag het polsbandje zichtbaar.

– Honden mogen aangelijnd mee; maar RUIM DE POEP WEL OP!

– Houd de aanrijroute naar het Gemaal vrij voor de hulpdiensten en de brandweer.

– Volg de aanwijzingen van de medewerkers op en ga niet buiten de aangegeven route.

– Betreden van het terrein is op eigen risico.

– Fotograferen/filmen voor eigen gebruik mag, maar wil je foto’s delen of publiceren vraag dan eerst toestemming aan de betrokkene.

– Kunst en Meer maakt foto’s van alle georganiseerde activiteiten tbv site en social media etc. Bij het betreden van het terrein geef je toestemming voor publicatie.

– De EHBO post bevindt zich in het Gemaal.

Lijkt het je leuk om mee te helpen als vrijwilliger bij dit festival? We kunnen allerlei hulp gebruiken. Stuur een mailtje naar info@detsjukemar.nl

AANMELDEN

Vooral een aantal programma onderdelen is het nodig om je van te voren aan te melden. Dat kan via de aanmeldknop op deze website en het formulier hieronder. Vul het formulier in en verstuur het. Dit geldt voor de yoga om 05.00 uur, het vroege vogelontbijt om 08.00 uur en voor de yin yoga op het Skûtsje De Trije Doarpen.

Naam(Vereist)
Voer een getal groter dan of gelijk aan 1 in.
Activiteiten

HET FESTIVALTERREIN

DEELNEMENDE KUNSTENAARS PANEELTJES

1. Annemarie IJssels
a.ijssels@home.nl
www.baxkunst.nl/kunstenaar/annemarie-ijssels

De uit Sneek afkomstige Annemarie IJssels (geboren 1956) schildert in hoofdzaak figuratief, menselijke figuren maar ook landschappen. Zij werkt vanuit een krachtig handschrift van suggestief, abstract, naar meer uitgewerkt. Voor haar is een schilderij spannend wanneer dit voor de beschouwer ook ruimte biedt voor eigen fantasie. Zij werkt met acrylverf op paneel of doek.

2. Hinke Veenstra
info@hinkeveenstra.nl
www.hinkeveenstra.nl

Hinke Veenstra (1965 Emmen) studeerde grafische vormgeving aan de academie Minerva te Groningen (1985-1991). Na jaren als grafisch ontwerper te hebben gewerkt is ze zich vanaf de eeuwwisseling steeds meer op het schilderen gaan concentreren. Een passie die zich geworteld heeft in de jaren dat ze bij Hans Noordermeer in “it Toanhûs” in Joure het programma werkplaats schilderen volgde. In deze periode tot 2009 was er vooral het allesoverheersende gevoel ongestoord te mogen spelen en experimenteren. Zoeken naar vormen en composities zonder directe relatie of verplichting naar een opdrachtgever. De liefde voor het doek en het spelen met stijl en vorm is door de tijd alleen maar verder gegroeid. Die speelse inslag is karakteriserend en maakt haar werk heel herkenbaar en tegelijkertijd laat het zich toch niet echt in een hokje duwen. Naast dat ze zelf schildert geeft Hinke in haar eigen Atelier (Groningen) sinds 2009 ook workshops met Acrylverf. Op diverse ondergronden (vaak gebruikte paletten) schildert ze wat haar raakt of emotioneert, waarbij de inspiratie ook kan komen uit een mooie oude lijst. Ongebonden in onderwerp en materiaal is het resultaat eigenlijk altijd weer kleurrijk en figuratief. Vrolijk werk, wat past bij haar levensinstelling.

3. Wilma Drooger
wdrooger@gmail.com
www.wilmadrooger.nl

De liefde voor het water, het is met de paplepel ingegoten. Als dochter van eiland-bewoners was het water altijd dichtbij. De combinatie van zee, strand, wind, wolkenluchten en de zilte geuren gaven een gevoel van vrijheid ondanks de verwoestende storm van 1953. Deze storm veranderde het leven van de eilandbewoners, voorgoed.
Het paneeltje voor het fesitival: een door het water meegenomen uit gebloeide bloem, het zaad is verspreid. Met potlood getekend op een met oliekrijt ingesmeerd paneel.

4. Mare Sliedrecht
maresliedrecht@me.com

Mare Sliedrecht, woonachtig in Midlaren, is in 2011 afgestudeerd aan de Academie Minerva. Zij maakt schilderwerk, portrettekeningen, foto’s en installaties. De paneeltjes voor het festival De Tsjukemar 2024 sluiten aan op de serie Brave New Earth (BNE)

De wereld, de aarde lijkt in onbalans.
De wereld: nieuwe oorlogen, nieuw nationalisme.
De aarde: een dreigende klimaatcatastrofe.
Dat alles maakt mij onrustig. Ik zoek een tegenwicht, ook door en in mijn kunst. Werk waarin er evenwicht is, rust. In vorm, in kleur. Een nieuwe aarde, in balans.
Maar dan merk ik dat het in mijn werk een aarde zonder mensen is. En dat is dan weer verontrustend: brave new earth.

5. Maya Vermeulen
mayaverm@hotmail.com
www.mayavermeulen.nl

Schildert, tekent, maakt kunstboeken, werkt met allerlei materialen.

6. Sietske Bosma
sietybosma@yahoo.com

Sietske Bosma studeerde in 2007 af aan Academie Minerva met Grafiek. Haar specialiteit is de linosnede en houtsnede waarmee ze  experimenteert. Haar beeldtaal is het patroon dat  vertaalt in sferische beelden . Ze werkt zowel abstract als figuratief en laat dan de mens in al zijn hoedanigheden zien. Ze woont en werkt in Groningen.

7. Natascha Rodenburg
nataschajarodenburg@gmail.com
www.natascharodenburg.com/landmakersproject
Facebook Natascha J. A. Rodenburg
Instagram @natascha.j.a.rodenburg

Mijn werk benader ik multidisciplinair. In dit geval wordt het een verwerking van foto’s, steengruis en verf.

8. Tobi van Ringen
tobivanringen@gmail.com
www.tobivanringen.nl

Het werk heeft als inspiratiebron de idee dat we altijd bezig zijn met tijd, maar nooit met het NU en dat alles wat is gebeurd in het verleden en gebeurt in het heden ook doorwerkt in de toekomst.
Mijn werk is gebaseerd op de ruimte. Maar wat is ruimte zonder kaders. Het spanningsveld wat dit oproept intrigeert me.
Met minimale ingrepen speel ik met de gegeven ruimte om steeds opnieuw de vraag op te roepen: ‘waar sta ik?’

9. Josefien Alkema
info@josefienalkema.nl
www.josefienalkema.nl

De basis van wat ik maak ligt in de bewegingen en structuren die je ziet in de natuur en het landschap. Water en wind zijn twee elementen die zorgen voor beweging op het land en in de lucht.
Het is gemengde techniek, papier, lijm, inkt en acryl. Deze collage techniek gebruik ik vaker, ik gebruik oude tekeningen om een nieuw beeld te maken, met de structuur van de tekeningen. Ik maak collages, tekeningen en papiersculpturen.

10. Henk Nijhuis
hnleisure@yahoo.com
www.instagram.com/henknijhuis23/

Water en landschap blijft voor mij fascinerend door de continue veranderingen. Het ongrijpbare, magische, van het water probeer ik te verbeelden. En daarbij het Friese landschap wat me erg aanspreekt door de cultuur en de weidsheid.
Voornamelijk bezig met schilderen en tekenen van geabstraheerde landschappen of landschappelijke benaderingen.

11. Ria Doorn Neleman
rianeleman@gmail.com
Instagram: Ria Neleman

Water en meer, de natuur spreekt mij erg aan. Het werk gaat over de dingen in de natuur, een combinatie van abstract en de subjectieve werkelijkheid. Ik gebruik verf en wol. De discipline waar ik gewoonlijk mee bezig ben, is werken met textiel. Breiobjecten maken, staand en/of aan de muur. Verder maak ik monoprints, foto’s, tekeningen en schilderijen. Uitgangspunt was de schuur, de sloot, het weiland en de lucht aan het laantje bij het festival naar het gemaal.

12. Lia Brouwer
brouwerlia@hotmail.com

Het thema water sprak me direct aan omdat ik al sinds mijn vroege jeugd graag op en aan het water ben. Mijn werk ontstaat meestal vanuit herinnering en gevoel. Een doos met foto’s uit de tijd dat we veel zeilden en de honderden papieren bootjes die ik eens voor een expositie vouwde, waren de aanleiding voor een van de werken. Mijn werk heeft meestal een alledaagsheid, geen grote gebaren, zijn subtiel en ingetogen van kleurgebruik. Door een toevoeging van bijvoorbeeld borduurwerk krijgt het net een andere dimensie.

13. Margriet Reinalda
margrietreinalda@gmail.com
www.margrietreinalda.nl

Ik werd getroffen door het feit dat het volle maan is tijdens het festival, daar zit het contrast van licht en donker in wat ik graag zoek in mijn werk. Daarna wou ik graag juist iets maken wat alleen over de tinten gaat die zo bijzonder zijn op de rand van water en lucht. Normaal werk ik met de camera om mijn ideeën vast te leggen.

14. Sabine Liedtke, Jan Snijder, Thamar Haak
sabineliedtke71@gmail.com

Wij doen mee als SJAF-collectief. Wij zijn: Thamar Haak,  beeldend kunstenaar; Sabine Liedtke, beeldend kunstenaar; Jan Snijder, beeldend, audiovisueel kunstenaar. Wij zijn opgericht met als doel samen te exposeren / expositieruimte te zoeken. Voor dit project leek het ons aantrekkelijk om op meerdere  paneeltjes een gezamenlijk kunstwerk te maken, waarbij het product meer wordt dan de som der delen. Improvisatie in intuïtie zijn daarbij kernwoorden.
Bij alle drie de kunstenaars gaat het in hun werk om een combinatie van observatie en introspectie. Alle drie  de kunstenaars delen een fascinatie voor natuur.

15. Janne Heida
info@janneheida.nl

We leven in een wereld die ons overweldigt. Het tempo is verwoestend, zowel voor de mens als voor de aarde en er lijken nauwelijks mogelijkheden te zijn om te ontsnappen. Ik maak een beeld om de magie te laten zien van wat resteert. Als een beschouwer die zijn eigen weg probeert te vinden wanneer door de veelheid van het leven alles dat wat was vervaagt. Met mijn manier van tekenen probeer ik weer grip te krijgen op de dingen en tegelijkertijd ook ruimte te bieden voor contemplatie. Wat blijft er over als de tijd is verstreken, alle ruis is weggëebd en het leven is geleefd? Verbeelding als poging tot verzoening met het universum.

16. Ingrid Sewpersad
isontwerp@telfort.nl
www.ingridsewpersad.nl

Aanvankelijk was mijn uitgangspunt het ontstaan van het Tjeukemeer waaraan drie stormvloeden ten grondslag lagen. Gaandeweg mijn onderzoek bleek het formaat van de paneeltjes van 20 x 20 cm toch iets te klein om het overweldigende van een stormvloed te kunnen pakken. Uiteindelijk kreeg de vorm van het meer zelf de aandacht en ontstond een serie van 3 amorfe/abstracte beelden waarin ik soms ook de zoekende stemmen van de zusjes Tsjûke en March kon horen.

17. Peter van Ark
ark.egmond@gmail.com
petervanark.nl

‘Water & meer’, een mooi thema waarmee je alle kanten op kan. Ik ben schilder van feiten en fabels. Acrylverf is mijn medium. De aanleiding voor dit festival zie je terug op mijn paneel.

18. Esther van Ark
ark.egmond@gmail.com

19. Mieke Hoekstra
mieke.hoekstra@home.nl

Het thema “Tsjukemar, mear as wetter” biedt voor mij een breed scala aan mogelijkheden om de schoonheid en dynamiek van water én de omgeving rondom het meer te verkennen en uit te drukken in mijn werk. Het water associeer ik onder andere met rust, reflectie of avontuur, maar ook met diverse tinten blauw. Mijn kunstwerken zijn gemaakt van schapenwol en vezels (o.a. vlas en hennep). Van losse wolvezels naar een creatie die zich onder invloed van wrijving en water en zeep vormt onder je handen. Zo ontstaan kleurrijke abstract vormgegeven landschappen met naast water ook bijvoorbeeld luchten en het land om het meer in de hoofdrol. Natuur is vaak de inspiratiebron voor mijn kunstwerken. 

20. Monique van Velzen
monique@vanvelzen.frl
www.moniquevanvelzen.nl

Landschap en stilleven fotografie.

21. Lisa Glazenburg
lisaglanenburg@gmail.com
facebook of instagram: Studio Glazenburg

Het water heeft altijd een centrale rol gespeeld in mijn leven, aangezien ik mijn hele leven dichtbij water heb gewoond. Dit werkje is geschilderd met gouache verf. Hij is geïnspireerd op een zonsopkomst bij het water. De levendige kleuren en zachte overgangen brengen het ochtendlicht op het water tot leven, terwijl de toevoeging van gouden verf een warme gloed creëert. Ik ben voornamelijk veel bezig met portret tekenen, maar ik ben van alle markten thuis en vind het heel leuk om nieuwe materialen en technieken te proberen.

22. Marriet vd Weij
jetvdw060@gmail.com
Atelier: De Rode Tulp, Echten

Water heeft iets fascinerends. Het is rustgevend, beweeglijk, veranderlijk, dreigend, leven gevend en leven nemend. We leven als Nederlanders al eeuwen met het water, samen in harmonie of ertegen vechtend. Ik werk graag in meedere disciplines en combineer veel materialen. De paneeltjes zijn opgebouwd uit keramische druppels gerecyclede klei, met in de achtergrond verpakkingsmateriaal in verschillende kleuren. Alles in mijn atelier wordt hergebruikt, veel van wat ik tegenkom in de natuur of bij afval kan ik weer gebruiken in mijn werk.

23. Rini van Daele
hoirini@gmail.com
www.rinivandaele.nl

Tsjûkemar, water en meer
Water is altijd in beweging, lange beweging, korte beweging. Water heeft ook vele verschijningen met name in kleur. Dit zijn de uitgangspunten geweest voor mijn panelen. Ik werk graag met textiel en gebruik vaak meerdere materialen. Ik houd van de verrassing in het werken, wat gebeurt er als ik deze materialen combineer? Fragiliteit is een belangrijk gegeven in mijn werk. Veel detail dat intrigeert. Het werken aan kunst brengt mij rust en contemplatie. Deze wil ik ook overbrengen. Als ergens echt aandacht voor is ontstaat er rust.

24. Anne van Wel
annevanwel@hotmail.com
Instagram: @verfpalet

Wat mij in het thema van Kunst&Meer aanspreekt is de waardering voor specifieke omgevingen zoals het landschap op, in en rondom het Tjeukemeer. Het weidse, het vrije, de veranderlijke kleuren en de voortdurende beweging die dit landschap vormen. Ik vind het goed dat er zo’n aandacht wordt geschonken aan dit unieke gebied door middel van kunst en cultuur, omdat ik het belangrijk vind dat schoonheid van je eigen omgeving erkend en gewaardeerd wordt.

Het gevoel van het eindeloze en bewegelijke water is wat ik terug wil laten komen in mijn werk. Daarbij wil ik de interactie tussen de lucht en het water verbeelden. Ik experimenteer met het mengen van verschillende materialen door mijn verf, om tot variërende diktes, structuren en bewegingen te komen. Samen kunnen de beschilderde panelen een geheel vormen, maar ook opzichzelfstaand vertellen de panelen ook een eigen verhaal. Vertel iets over de kunst of discipline waar je gewoonlijk mee bezig bent Als kunstschilder houd ik mij voornamelijk bezig met natuur of natuurlijke elementen als onderwerp. Dit is een onuitputtelijke inspiratiebron voor mijn werken. Soms schilder ik vanuit waarneming, maar graag laat ik mij ook leiden door de verf zelf. Ik maak gebruik van acrylverf, in de meeste gevallen op groot formaat.

25. Durk Brouwer
durkrbrouwer@gmail.com

De rust, stilte en de natuur, het licht en wijdsheid vanwaterplassen, meren en zeeën. Na het aanbrengen van een basis (meestal een of twee kleuren) zoek ik een verborgen wereld die opdoemt (als een koorts droom) om die vervolgens er uit te laten springen met Oost-Indisch inkt. De Oost-Indisch inkt tekeningen worden vaak gecombineerd met acryl verf als basis en buiten installaties.

26. Hobbywerkplaats en Creatheek Sint Nyk en omgeving

Memoryspel. Om echt mee te spelen.